Att bo på skola

En skolförläggning under Gothia Cup är full av liv och rörelse. Här har du troligtvis störst möjligheter att knyta kontakter med nya fotbollsvänner under Gothia Cup. I skolkorridoren kan lag från flera olika länder och världsdelar bo. Det är ett av privilegierna med att vara med på Gothia Cup, men det ställer också krav på oss alla att vi visar hänsyn för varandra.

Här vill vi på ett tydligt och ärligt sätt beskriva hur det är att bo på skola.

Skolbyggnaden

Från 10 upp till 40 lag kan bo på en skola. Skolan har oftast en gård, ibland med en liten fotbollsplan. Skolor utanför centrum har oftast större ytor.

Omklädningsrum & duschar

Gemensamma duscharGemensamma duschar.

Vanligt är att gymnastiksal och duschar ligger i en egen separat byggnad på skolgården. Duscharna delas av alla lag på skolan. Det finns omklädningsrum för pojkar och för flickor, det finns inga särskilda duschar för vuxna. Vanligast är att det är fyra, fem duschar per omklädningsrum, ett för pojkar och ett för flickor. Ibland finns det några duschar med draperi eller möjlighet att stänga om sig men det är sällsynt.

Omklädningsrummen och duscharna kan vara en källa till oro bland deltagarna. Vi vet att det finns en nyfikenhet hos både pojkar och flickor i de här åldrarna, så vi ser gärna en vuxennärvaro när era spelare ska duscha.

Toaletter

Toaletterna städas morgon och kväll. Det finns tvål, men tyvärr kan vi inte ha pappershanddukar eftersom de ibland slängs i toaletten och det blir stopp.

Matsalen

I Sverige äter skolungdomar tillagad varm lunch varje dag. Kommunen ställer upp och låter oss hyra skolor och kök för att kunna ge er bra och näringsriktig mat.

I matsalen tar man mat själv. Alla ska kunna äta sig mätta, men i stället för att slänga mat ser vi gärna att man kommer och tar en gång till.

När man ätit ställer man sin bricka och tallrik i disken.

Har du en allergi och är i behov av specialmat, ska den beställas i förväg via ”My team info”. Sista dag för beställning är den 10 juni.

Din sovsal

Salen som du sover i är ett ”vanligt” klassrum som ställs i ordning för boende. Det innebär att skolbänkar och allt skolmaterial finns kvar. Elever och lärare litar på att vi inte använder eller förstör deras saker.

Bänkarna ska stå utefter ena väggen, inte framför fönstren som är en nödutgång. Det måste också finnas en fri väg mellan madrasserna fram till dörren. Bäst är att varje spelare har sin väska ovanför huvudet mot väggen.

Sovsalen bygger på att alla har en madrass som är max 75 cm bred. Bredden på madrassen är viktig, då det idag är vanligt att många tar med bredare vilket inte är möjligt för att alla ska få plats i sovsalen. Om så sker kan vi begära att ni ska sova två och två på en sådan madrass. Detta på grund av krav från räddningstjänsten.

Exempel på för breda madrasser

Ok med gång i mitten

Gothia Cup’s madrasser

En del lag sover i gymnastiksalar. Det är oftast klubbar som kommer med flera lag som får dessa salar. En fördel är att det blir mer plats, men en nackdel kan vara att lagen stör varandra.

Vi är medvetna om att det är ganska trångt i salarna och att det krävs lite struktur och disciplin för att det ska fungera.

För att undvika stölder och inbrott

Vi har en noll-vision för stölder och inbrott på våra förläggningar och vi är på god väg.  Lämna aldrig salen utan tillsyn. Sista person måste alltid låsa även om man bara är i korridoren. Dubbelkolla att fönster och dörrar är låsta när ni går ut. Lämna inga värdesaker i salen och ser ni någon obehörig på skolan ifrågasätt och prata sedan med värdarna.

Skolvärdarna

På varje skola finns det värdar som är där för er service och säkerhet. Det är funktionärer som gör det här uppdraget ideellt för att de vill träffa er och vara med i världens största ungdomsturnering.

Givetvis är det alltid ledaren som har ansvar för sina spelare. Hjälps vi åt med det vi tagit upp här så kommer ni få en kul och berikande vecka.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss