Att bo på skola

En skolförläggning under Gothia Cup är full av liv och rörelse. Här har du troligtvis störst möjligheter att knyta kontakter med nya fotbollsvänner under Gothia Cup. På en skola kan lag från flera olika länder och världsdelar bo. Det är ett av privilegierna med att vara med på Gothia Cup men det ställer också krav på oss alla att vi visar hänsyn för varandra.

Här vill vi på ett konkret sätt beskriva hur det är att bo på skola.

Skolbyggnaden

Tio upp till 40 lag kan bo på en skola. Skolan har oftast en gård, ibland med en liten fotbollsplan. Skolor utanför centrum har oftast större ytor.

Omklädningsrum och duschar

Gemensamma duschar

Gemensamma duschar.

Det är vanligt att gymnastiksal och duschar ligger i en egen separat byggnad på skolgården. Duscharna delas av alla lag på skolan. Det finns omklädningsrum för pojkar och för flickor men det finns inga särskilda omklädningsrum eller duschar för vuxna. Vanligast är att det finns fyra till fem duschar per omklädningsrum. Ibland finns det några duschar med draperi eller möjlighet att stänga om sig men det är sällsynt.

Omklädningsrummen och duscharna kan vara en källa till oro bland deltagarna. Vi vet att det finns en nyfikenhet hos både pojkar och flickor i de här åldrarna, så vi ser gärna en vuxennärvaro när era spelare ska duscha. Vi uppmanar lagen att alltid gå i grupp till omklädningsrum och duschar.

Toaletter

Toaletterna städas morgon och kväll. Det finns tvål, men tyvärr kan vi inte ha pappershanddukar eftersom de ibland slängs i toaletten och orsakar stopp.

Matsalen

I Sverige äter skolungdomar tillagad varm lunch varje dag. Kommunerna ställer upp och låter oss hyra skolor och kök för att kunna ge er bra och näringsriktig mat.

I matsalen tar alla mat själva. Alla ska kunna äta sig mätta men i stället för att ta en för stor portion och slänga mat, ser vi gärna att ni börjar med en mindre portion och vid behov kommer och tar en gång till. När man ätit ställer man sin bricka och tallrik i disken.

Specialmat

Har du en allergi och är i behov av specialmat, ska den beställas i förväg via Gothia Account. Sista dag för beställning av specialmat är den 10 juni.

Er sovsal

Salen som ni sover i är ett klassrum som ställs i ordning för boende. Det innebär att skolbänkar och allt skolmaterial finns kvar. Elever och lärare litar på att ni inte använder eller förstör deras saker.

Bänkarna ska stå utefter ena väggen, inte framför fönstren som är en nödutgång. Det måste också finnas en fri väg från madrasserna fram till dörren. Bäst är att varje spelare har sin väska ovanför huvudet mot väggen.

Storleken på er sovsal bygger på att alla har en madrass som är max 75 cm bred. Det är viktigt att alla håller sig till maxbredden på madrassen, eftersom det är avgörande för att ni ska få plats i sovsalen. Om någon har en för bred madrass kan vi tvingas begära att ni ska sova två personer på en sådan madrass. Detta på grund av krav från räddningstjänsten.

Exempel på för breda madrasser

Okej med gång i mitten

Gothia Cups madrasser

En del lag sover i gymnastiksalar. Det är oftast klubbar som kommer med flera lag som får dessa salar. En fördel är att det blir mer plats, men en nackdel kan vara att lagen stör varandra.

För att undvika stölder och inbrott

Lämna aldrig salen utan tillsyn. Sista person måste alltid låsa även om ni bara är i korridoren. Dubbelkolla att fönster och dörrar är låsta när ni går ut. Lämna inga värdesaker i salen och ser ni någon obehörig på skolan, ifrågasätt och prata sedan med skolvärdarna.

Skolvärdarna

På varje skola finns det värdar som är där för er service och säkerhet. Våra funktionärer gör det här uppdraget för att de vill träffa er och vara en del av världens största ungdomsturnering.

Det är alltid lagets ledare som har ansvaret för sina spelare. Hjälps vi åt med det vi tagit upp här så kommer ni få en kul och berikande vecka.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss